Om Yoga
Yogoteket | Yoga i Örebro

Ordet Yoga är sanskrit och översätts ofta till "förening"


Den indiska vismannen Patanjali antas ha samlat yogans filosofi i de så kallade Yoga Sutra för vad man tror för 2000 år sedan. Yogan sägs dock vara mycket äldre än så, vissa pratar om en tradition som sträcker sig 10 000 år tillbaka. Yoga Sutras är en samling av 195 uttalanden som ses som en filosofisk guide. Den beskriver även yogans 8 limbs; Yamas, Niyamas, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyani och Samadi. Ett sätt att leva och förhålla sig till.


Yogan har i årtusenden praktiserats och efterlevts i Indien och kom under 1900-talet att bli allt vanligare även i väst. Många ser yogan som ett sätt att leva, andra föredrar att endast praktisera asana = fysiska rörelser. Yogan är ett verktyg för att må bra, oavsett hur mycket en väljer att leva ett yogiskt liv.Det finns många olika typer av yoga.

Här kommer en kort beskrivning av de vanligaste:


Hatha = Är en utav urprungsformerna av yoga. Ordet Hatha är sanskrit, där Ha betyder sol och Tha betyder måne. Syftet med hathayoga är att finna inre lugn genom att balansera energierna från dessa två.  Mjuka rörelser kombineras med andning och meditation.


Kundalini = Med en mer andlig och spirituell inriktning skiljer sig kundaliniyoga lite från andra yogaformer. Här ligger ett större fokus på att frigöra energi i kroppen för att skapa balans inom oss genom meditation och andningstekniker.


Vinyasa = Vinyasayoga är en dynamisk och fritt flödande yogaform där ingen klass är den andra lik. Vinyasa betyder ”andningssynkroniserad rörelse". Klasserna har olika intensitet och upplägg, vissa innehåller mer meditation, vissa mer kraftfulla positioner och vissa har ett mer spirituellt fokus.


Ashtanga = Ashtanga är en dynamisk yogaform och beskrivs ofta som en av de mest fysiskt krävande yogaformerna. Det som är typiskt med ashtangayoga är att man utför ett visst antal positioner i en bestämd ordning, där andningen synkroniseras med rörelserna i ett flöde, så kallad vinyasa.


Yinyoga = Yinyoga är en återhämtande och terapeutisk yogastil som handlar om att ge sig hän och släppa taget för att stilla kropp och sinne. Yinyoga kännetecknas av passiva positioner med en lätt, mjuk stretch, utförda i stillhet och medveten närvaro. Varje position hålls i minst 3-5 minuter vilket ger oss tid att även lugna sinnet.


Bikram = Bikramyoga är en form av Hathayoga som består av en serie på 26 ställningar och två andningsövningar som genomförs i ett uppvärmt rum under 90 minuter. Serien är speciellt utformad för att träna hela kroppen och värmen används för att den utövande ska komma djupare in i stretchövningarna, för att förebygga skador och för att rensa ut oönskade gifter.


Restoartiv = Restorative Yoga är en meditativ och terapeutisk form av yoga som handlar om att slappna av och skapa återhämtning, fysiskt, mentalt och själsligt. Det kan vara den svåraste och mest avancerade yogastilen då den verkligen låter oss slappna av på djupet.


Nidra = Nidra betyder på Sanskrit sömn, det betyder dock inte at syftet är att sova. Det är snarare en meditationsteknikdär bi låter vi kroppen somna samtidigt som vårt sinne bibehåller fullt fokus och medvetande. Yoga Nidra hjälper oss att hitta en total djupavslappning som kan bidra till att lösa upp mentala och fysiska spänningar.

Yogoteket Yogastudio AB | Längbrotorg 10 | 703 66 | Örebro

+46 739 414203  |  info@yogoteket.se | yogoteket.se


Copyright. All Rights Reserved