Ordet Yoga är sanskrit och översätts ofta till "förening"Den indiska vismannen Patanjali antas ha samlat yogans filosofi i de så kallade Yoga Sutra för vad man tror för 2000 år sedan. Yogan sägs dock vara mycket äldre än så, vissa pratar om en tradition som sträcker sig 10 000 år tillbaka. Yoga Sutras är en samling av 195 uttalanden som ses som en filosofisk guide. Den beskriver även yogans 8 limbs; Yamas, Niyamas, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyani och Samadi. Ett sätt att leva och förhålla sig till.


Yogan har i årtusenden praktiserats och efterlevts i Indien i princip endast genom meditation, flera filosolfer och yogamästare utvecklade formen och kom under 1900-talet att bli allt vanligare även i väst med mer inslag av rörelser och flows. Många ser yogan som ett sätt att leva, andra föredrar att endast praktisera asana = fysiska rörelser. Yogan erbjuder flera verktyg för att må bra, oavsett hur mycket en väljer att leva ett yogiskt liv.Idag finns många olika typer av yogastilar att praktisera och upptäcka.

Här kommer en kort beskrivning av några av de vanligaste:


Hatha = Sägs vara urprungsformen av yoga ur vilken andra yogaformer tagit vid. Ordet Hatha är sanskrit, där Ha betyder sol och Tha betyder måne. Syftet med hathayoga är att finna inre lugn genom att balansera energierna från dessa två.  Mjuka rörelser kombineras med andning och meditation. Hatha yoga är en klassisk yogaform och en bra inkörsport för dig somvill börja yoga.


Kundalini = Med en mer andlig och spirituell inriktning skiljer sig kundaliniyoga lite från andra yogaformer. Här ligger ett större fokus på att frigöra energi i kroppen för att skapa balans inom oss genom meditation och andningstekniker. Inom Kundaliniyoga förekommer ofta mantras och kraftfulla men enkla kroppsrörelser.

Kundalinyoga bidrar till att skapa balans mellan anspänning och avslappning, och passar för alla åldrar och fysiska förutsättningar.


Vinyasa = Vinyasayoga är en dynamisk och fritt flödande yogaform där ingen klass är den andra lik. Vinyasa betyder ”andningssynkroniserad rörelse" och fokuserar ofta på flowt mer än att komma "korrekt" in i en position. Klasserna har olika intensitet och upplägg, vissa innehåller mer meditation, vissa mer kraftfulla positioner och vissa har ett mer spirituellt fokus. Vinyasayoga är en mer fysiskt krävande yogaform och samtidigt som den bygger en stark kropp så skapar den ett inre lugn och närvaro.


Ashtanga = Ashtanga är en dynamisk yogaform och beskrivs ofta som en av de mest fysiskt krävande yogaformerna. Det som är typiskt med ashtangayoga är att man utför ett visst antal positioner i en bestämd ordning, där andningen synkroniseras med rörelserna i ett flöde, så kallad vinyasa. Inom Ashtangan finns det sex serier och först när en bemästrar den första fullt ut är en "berättigad" att gå vidare till nästa, de flesta lämnar aldrig den första serien då den i sig är mycket avancerad.


Yinyoga = Yinyoga är en återhämtande och terapeutisk yogastil som handlar om att ge sig hän och släppa taget för att stilla kropp och sinne. Yinyoga kännetecknas av passiva positioner med en lätt, mjuk stretch, utförda i stillhet och medveten närvaro. Varje position hålls i minst 3-5 minuter vilket ger oss tid att även lugna sinnet.


Bikram = Bikramyoga är en form av Hathayoga som består av en serie på 26 ställningar och två andningsövningar som genomförs i ett uppvärmt rum under 90 minuter. Serien är speciellt utformad för att träna hela kroppen och värmen används för att den utövande ska komma djupare in i stretchövningarna, för att förebygga skador och för att rensa ut oönskade gifter.


Restoartiv = Restorative Yoga är en meditativ och terapeutisk form av yoga som handlar om att slappna av och skapa återhämtning, fysiskt, mentalt och själsligt. Det kan vara den svåraste och mest avancerade yogastilen då den verkligen kräver närvaro för att nå närvaro och avslappning på djupet.


Nidra = Nidra betyder på Sanskrit sömn, det betyder dock inte at syftet är att sova. Det är snarare en meditationsteknik där bi låter vi kroppen somna samtidigt som vårt sinne bibehåller fullt fokus och medvetande. Yoga Nidra hjälper oss att hitta en total djupavslappning som kan bidra till att lösa upp mentala och fysiska spänningar.


Sening = Inget nytt, ingen ny yogaform – bara så vi alltid varit ämnade att röra oss, rörelser som redan ligger i vår kropp och väntar på att återupptäckas. Sensing Yoga är så naturligt, mjukt och kravlöst, det innehåller inga linjeringar eller korrigeringar och är alltid på din kropps villkor.

Det är när vi rör oss på det här sättet som vi börjar nysta upp vår fascia, vi återfuktar den och gör den mjuk och följsam igen. Det här gör skillnad både fysiskt och emotionellt. Vi håller vilka vi är i våra vävnader och när vi rör oss på kroppens villkor så händer det saker.


Yogaklass Yoga i Örebro Yogoteket Yogastudio